Resepi Bingka Tepung Beras
Ads go here
Bingka tepung beras adalah kuih tradisional melayu. Rasanya lemak-lemak dan manis sangat sedap. Kuih ini sukar untuk ditemui di bandar-bandar besar namun ada. Jika kita balik kampung, banyak dijual di pasar-pasar malam atau ada juga di gerai tepi jalan.
Di sini kami kongsikan 2 Resepi Bingka Tepung Beras. Anda boleh mencubanya.
BINGKA TEPUNG BERAS 1
Bahan-Bahan- 2 cawan tepung beras
- 4 sdb tepung kacang hijau
- 1 cwn pati santan
- 11/4 cwn gula
- 850ml air
- Garam secukupnya
- Satukan tepung dan gula.
- Masukkan santan dan air sedikit demi sedikit dan kacau. Masukkan garam.
- Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Kemudian tapiskan adunan .
- Kacau atas api hingga pekat dgn api yg sederhana.
- Loyang mesti la disapu dgn sedikit minyak
- Bakar hingga masak.
BINGKA TEPUNG BERAS 2
Bahan-Bahan- 500ml santan KARA
- 1000ml air
- 250g tepung beras
- 50g tepung jagung
- 200g gula
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 tudung esen vanila
- Masukkan semua bahan di atas ke dalam bekas. Kacau hingga sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
- Masak dengan api yang sederhana hingga sedikit pekat. Kacau jangan berhenti.
- Tuang ke dalam loyang yang sudah dilengser dengan sedikit minyak. Ratakan.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170°c selama 1 jam. Api atas bawah mengikut kesesuaian oven masing-masing sehingga masak.
- Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong. Kalau potong semasa panas, hasilnya nanti tak cantik sebab teksturnya masih lembik.
Sumber: Leesa Alif
Ads go here
Comments