Kuih Tepung Pelita

Ads go here
Tepung Pelita
Tepung Pelita sangat popular terutamanya pada bulan ramadhan. Nak buatnya pun sangat mudah. Dulu orang menggunakan daun pandan atau daun pisang untuk membuatnya.

Kini nak buat Tepung Pelita ni lagi mudah. Tanpa perlu ada daun pisang atau daun pandan. Yang penting rasanya yang sedap. Cuma kita kehilangan aroma daun-daun tersebut. Kredit kepada Puan Shakinah Zainal yang berkongsikan resepi ini di facebook beliau.

Resepi Tepung Pelita

resepi tepung pelita

Bahan-Bahan Untuk Lapisan bawah:

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan air pandan
  • 3 cawan air putih
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • Sedikit air kapur (tak letak pun takpe)

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati. Kacau atas api hingga masak. Tepung bila dah masak, kita akan nampak tepung tu pekat berkilat.
  2. Masukkan dlm bekas dan biarkan.

Bahan-Bahan Untuk Lapisan Atas

  • 4 sudu besar tepung beras (jangan sampai membukit)
  • 4 cawan santan (terpulang pada anda samada nak buat 2 cawan santan pekat dan 2 cawan air punn boleh. Tapi bahagian atas kalau lebih lemak lagi sedap.
  • 2 sudu teh garam
  • 1 suduh teh gula
  • Sedikit air kapur (tak letak pun takpe)
cara buat tepung pelita
Kuih Tepung Pelita

Cara-caranya:

  1. Sama macam lapisan bawah tadi, kacau hingga sebati dan masak atas api hingga pekat. Bila dah nampak berkilat tutup api.
  2. Masukkan ke dalam bekas yang telah dilapiskan adunan hijau. Sejukkan kemudian boleh makan.

Nota: Air kapur tu bancuh dahulu. Bancuh cair jangan pekat nanti berbau kapur

Selamat mencuba dan kongsikan.

Ads go here

Comments

You are welcome to share your ideas with us in comments! Dih!