Lepat Labu
Ads go here
Zaman sekarang ni mungkin tidak ramai yang suka makan makanan tradisional dulu. Namun belum dicuba belum tahu samada anak-anak suka atau tidak. Sesuai di makan waktu petang atau pagi.
BAHAN-BAHAN
1- 1/2 buah Labu (anggaran rebus atau kukus dapat 2 cawan labu)
2- 2 cwn tepung gandum
3- 3 sudu besar tepung ubi
4- 1/2 cawan gula pasir
5- 1/2 cawan santan (campurkan sedikit garam)
6- kelapa muda diparut dan gaul garam untuk inti
7- Daun pisang
CARA MEMBUAT
1- campurkan semua bahan dalam bekas besar, kacau hingga sebati.
2. Masukkan dalam daun pisang.
3. Bungkus dan kukus dengan api yang sederhana.
4. Apabila masak, boleh dihidang.
Sumber: Linda Idris via Resepi Kuih Sedap & Mudah
Ads go here
Comments