Resepi Kek Sarang Semut
Ads go here
RESEPI KEK SARANG SEMUT
Bahan Gula Hangus:
1 cawan Gula
1 cawan Air panas
2 sudu besar Mentega
Langkah-Langkah:
Cairkan gula dengan api yang sederhana besar. Bila sudah cair, masukkan air panas perlahan-lahan untuk mengelakkan terpercik.
Masukkan mentega dan kacau hingga cair. Tutup api dan biarkan sehingga sejuk.
![]() |
Kek Sarang Semut |
- 4 biji Telur
- 1 cawan Susu pekat
- 1 sudu teh Esen vanilla
- 1 cawan Tepung gandum *
- 2 sudu tah Soda bikarbonat *
Langkah-Langkah:
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan susu pekat, kacau hingga sebati
- Masukkan tepung yang diayak, esen vanilla dan akhir sekali gula hangus
- Perap adunan yang ditutup selama 3 - 4 jam (saya perap 1 jam, alhamdulillah elok kejadiannya).
- Kukus selama 1 jam atau bakar selama 50 minit atau hingga masak dengan suhu 160°c api bawah sahaja dan 10 minit terakhir api atas bawah.
![]() |
Cantik kek dia |
Siap! Selamat mencuba.
Kredit Resepi: Ainafiqa Zamina via Deslizee
Ads go here
Comments