Resepi Mudah Bubur Kacang
Ads go here
Bagi yang baru kahwin, suami minta bubur kacang. Jangan kata tak pandai. Cari dalam intenet dan cuba je. kalau terjumpa resepi kat sini, apa lagi suruh Cik Abang beli bahan dan buat. Tak tahu bahan-bahan bubur kacang? Susah apa! Baca kat bawah tu!
Bubur Kacang |
RESEPI BUBUR KACANG
Bahan-Bahan- 200g Kacang Hijau
- 100g sagu (kalau nak)
- 1 ketul gula melaka
- 100g gula merah (jika ada)
- Gula pasir (jika tiada gula merah - sila sukat)
- 1/2 Kotak Santan / Min guna 50ml susu cair
- Daun pandan (kalau ada)
- 2.5 Liter Air
Cara-Cara:
1. Rendam kacang hijau 2 3 jam sampai nampak kembang atau semalaman. Jangan lupa pula nanti jadi tauge.
Rendam kacang hijau semalaman |
2. Rebus kacang hijau dalam periuk. Masukkan daun pandan dan air. Saya gunakan periuk nasi elektrik sebab apa, lama-lama rebus kacang takut lupa nanti jadi arang.
3. Masukkan gula kabung (orang kelantan panggil nisey). Masuk awal-awal supaya dia cair nanti.
Gula Melaka dan Gula Merah |
4. Rebus sampai betul-betul kacang empuk dan pecah. Nak tau empuk ke tak ambik dan masukkan mulut rasa. Kalau lembut ok la walau tak nampak pecah.
5. Apabila kacang dan empuk, masukkan sagu.
6. Dah boleh masukkan gula merah. Bila gula ni dah hancur, rasa. Kalau kurang manis, boleh tambah gula pasir.
Kacang dan sagu dah kembang |
7. Bila nampak sagu dah kembang, masukkan santan. Kalau guna dapur gas, kecikkan api.
8. Bila dah menggelegak, tutup api atau Off Suis. Sebenarnya dah lama menggelegak masa merebus. Tapi tunggu menggelegak selepas letak santan.
Ads go here
Comments