Kerepek Labu Mudah, Sedap dan Rangup
Ads go here
![]() |
Kerepek Labu |
Kerepek sememangnya kudapan yang paling best dimakan sambil menonton tv, melayari intenet dan ketika berehat. Bila dah makan kerepek, tengok-tengok habis sebalang tak sedar.
Antara kerepek yang popular adalah kerepek pisang dan ubi. Sekarang ni harganya pun boleh tahan kalau nak beli. Tetapi lebih untung jika anda hasilkan kerepek sendiri di rumah.
Setelah sekian lama menyepi, min terjumpa satu resepi kerepek yang menarik dan nampak sedap. Anda juga mungkin tidak terfikir tentangnya.
![]() |
Kebanyakan orang dah biasa dengan kerepek pisang |
KEREPEK LABU
Untuk resepi kerepek labu yang paling ringkas, ikuti resepi dari perkongsian ini.
BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
1 biji labu
Garam (secukup rasa)
![]() |
Buah labu sebenarnya boleh dibuat kerepek |
STEP 1 - POTONG DAN HIRIS
1. Potongkan buah labu kepada 4 bahagian.
2. Buangkan kulit labu sehingga tinggal sedikit sahaja yang berwarna hijau.
3. Dengan menggunakan penyagat, hiris labu dengan nipis memanjang.
4. Lalukan hirisan labu di bawah air paip. (hirisan tidak perlu direndam dalam air garam).
![]() |
Labu yang dihiris nipis |
1. Keringkan hirisan labu di bawah cahaya matahari.
2. Setelah kering, bolehlah dimasak.
![]() |
Hirisan labu perlu dijemur terlebih dahulu |
1. Gorengkan hirisan labu tadi atas api yang sederhana.
2. Apabila labu sudah rangup dan bertukar menjadi perang keemasan, angkat dan toskan.
3. Taburkan garam atau lada hitam mengikut cita rasa anda.
4. Apabila kerepek labu sudah siap digoreng hasilnya buat anda terpukau. Garing, lazat dan lemak-lemak manis.
![]() |
goreng dalam api yang sederhana |
1. Pastikan kerepek labu sejuk sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam balang. Tujuannya untuk mengelakkan kerepek menjadi lemau.
Selamat mencuba ye kalau ada labu yang anda tak tahu nak masak apa. Apa komen anda. Jangan lupa like dan share. Terima kasih.
Baca - Resepi Lepat Labu
Sumber: Cappucinolatte
Ads go here
Comments