Resepi Terung Sos Tiram Pedas
Ads go here
Resepi Terung Sos Tiram Pedas
Bahan-Bahan
- 2 biji terung sederhana besar - dipotong serong
- Secekak ikan bilis
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1/4 bawang merah (Onion) - dihiris
- 2 atau 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar cili giling
- 1 sudu teh serbuk ayam
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan air (saya tak suka kuah banyak)
- Minyak untuk menumis
Terung ini bersaiz sederhana besar. 2 minggu masih fresh |
Ini je bahan utamanya |
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan ikan bilis serentak sehingga naik bau. Ketepikan.
2. Masukkan Cili giling dan tumis hingga pecah minyak atau agak-agak masak.
3. Masukkan terung dan air kemudian kacau. Masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau dan pastikan terung layu.
Mudah ja kan. Main campak dan kacau-kacau ja |
4. Masukkan serbuk ayam dan garam. Kacau sebati.
5. Bila dah masak angkat. Sedap di makan panas-panas.
Bila dah ada terung ni, tak sentuh lauk lain dah. Cukup sekadar untuk berpuasa esok dan kenyang. Sedap dan jimat.
Ads go here
Comments