Ketupat Sotong
Ads go here
Ketupat sotong tak perlu tunggu musim perayaan. Asalkan ada sotong bila-bila masa anda boleh buat dan makan tanpa perlu memikirkan mood hari raya. Jom kita tengok resepinya.
RESEPI KETUPAT SOTONG
Ketupat Sotong |
- 2-3 biji bawang merah
- 7 -10 ekor sotong sederhana besar
- 1 inci halia
- Sedikit Halba
- 2 batang serai
- Beras Pulut - agak-agak dengan jumlah sotong
- Santan
- Garam
Cara-Cara:
1. Bawang merah hendaklah dihiris mengikut banyak mana sotong kita nak buat.
2. Halia dihiris memanjang atau mayang.
3. Sedikit halba
4. Serai ketuk jer. Mudahkan. Letak serai 1 atau 2 batang mengikut pada banyak mana kita nak masak
5. Rendam Beras Pulut hendaklah dibersihkan dan direndam selama 30 min. Bagi kembang supaya cepat masak nanti.
6. Sotong hendaklah dibersihkan. Masukkan beras pulut yang direndam tadi ke dalam badan sotong.
7. Cantumkan badan dan kepala sotong dan lekatkan (cucuk) menggunakan lidi. Buat hingga habis satu per satu.
8. Masukkan sotong yang diisi beras pulut ke dalam periuk, taburkan bawang merah yang dihiris, halia yg dimayang, halba, serai, santan dan perasakan (garam) secukupnya.
9. Masak atas dapur dengan api yang perlahan sambil sesekali kacau.
10. Bila sudah menggelegak dan perut sotong dah kembung, maknanya dah masak.
Note - Jangan masak dengan api besar takut pulut dalam perut sotong tak masak.
Bila dan siap, apa lagi! Ngap!! Selamat menjamu selera
Ads go here
Comments