Resepi Ayam Meraung Cicah Dengan Sos Cili Thai Memang Padu

Ads go here
AYAM MERAUNG

Bulan puasa ni, macam-macam kita nak makan. Selera kita susah hendak digambarkan terutama apabila menjelang masuknya waktu berbuka. Bila makan, mungkin tak seberapa jika kurang enak.

Kali ini kita nak cuba menu yang simple tapi sangat menakjubkan. Yang penting kita berpuas hati dan berselera ketika berbuka. Tapi jangan makan banyak sangat nanti malas nak solat.

Kali ini kita kongsikan resepi khas dari Sarina Seman. Kita lihat gambarnya pun sudah menyelerakan. Anak-anak lagilah. Dah tentu tak sabar untuk makan. Apakah rahsianya? Jom kita tengok resepinya.

RESEPI AYAM MERAUNG

Malam ni kakak nak kongsikan resipi ni, Ayam Meraung. Berinspirasikan daging bakar Thai, tapi kali ni kakak guna ayam atas permintaan kluster ayam kat rumah ni. Ayam potong 4, kakak guna bahagian peha dan betis, buang tulang.

RESEPI AYAM MERAUNG

AYAM MERAUNG

Bahan perapan daging/ayam (perap 3 jam) :
  • Daging (biar ada lemak sikit)/ayam
  • Akar ketumbar
  • Bawang putih
  • Gula perang
  • Sos ikan
  • Kicap pekat
  • Lada sulah/hitam
  • Minyak
Cara Menyediakan:

Blend semua, lumur pada daging/ayam. Perap sekurang-kurangnya 3 jam.

Kakak perap dan simpan di chiller. Keluarkan 30 minit sebelum dimasak.

Untuk masak, panaskan non stick pan, letak minyak sikit, bakar dengan api kecil.

RESEPI SOS THAI

Nampaknya Puan Sarina ni tidak kedekut ilmu. Dia bagi dengan resepi istimewa untuk membuat sos thai yang sangat istimewa. Ianya sebagai pelengkap kepada Ayam Meraung.

RESEPI SOS CILI THAI

Bahan Sos:
  • Sos ikan
  • Air asam jawa
  • Perahan limau nipis
  • Gula kabung/nisan Thai
  • Serbuk cili kasar
  • Beras goreng
  • Daun ketumbar (cincang)
  • Akar ketumbar (cincang)
  • Cili padi (cincang)
  • Bawang merah (cincang)
  • Bawang putih (cincang)
Cara Membuat Sos:

Anda hanya perlu bancuh semua bahan dan perasakan. Sangat mudah.

Apa lagi! Cubalah!
Ads go here

Comments

You are welcome to share your ideas with us in comments! Dih!