Wah! Cantiknya Apam Pandan dan Apam Coklat Moist. Jom Buat!
Ads go here
![]() |
Apam Pandan (Kiri) dan Apam Coklat (Kanan) |
Apam Pandan dan Apam Coklat Moist
APAM PANDANBahan-bahan:
- 4 biji telur gred A
- 1/2 cawan gula (kalau mahu lebih manis boleh tambah gula)
- 1 sudu besar ovelett
- 1 penutup esen vanila
- 1/2 cawan susu pekat
- 6 sudu besar santan pekat
- Sedikit air daun pandan - blend
1. Putar semua bahan menggunakan Mixer hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan 2 cawan tepung gandum, putar hingga sebati.
3. Sapu acuan dengan sedikit planta agar tidak melekat.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus antara 25 ke 30 minit.
![]() |
Nampak cantik teksture nya |
Bahan-bahan:
- 4 bji telur gred A
- 1 sudu besar ovelet
- 1/2 cawan susu pekat (kalau mahu lebih manis boleh tambah gula)
- 1 sudu besar serbuk milo
- 5 sudu besar minyak masak (supaya apam akan jadi moist)
- 1 cawan serbuk coklat (Saya guna serbuk coklat yang buat minuman je)
1. Putar semua bahan di atas menggunakan Mixer hingga sebati.
2. Apabila sebati, masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum dan putar lagi hingga adunan sebati.
3. Sapu acuan dengan sedikit planta agar tidak melekat.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam masa 30 - 35 mnit. 5. Apabila masak nampak apam ni jadi moist sebab kita letak minyak.
![]() |
Apam Coklat Moist |
Ads go here
Comments