Wah! Cantiknya Apam Pandan dan Apam Coklat Moist. Jom Buat!
Ads go here
Apam Pandan (Kiri) dan Apam Coklat (Kanan) |
Apam Pandan dan Apam Coklat Moist
APAM PANDANBahan-bahan:
- 4 biji telur gred A
- 1/2 cawan gula (kalau mahu lebih manis boleh tambah gula)
- 1 sudu besar ovelett
- 1 penutup esen vanila
- 1/2 cawan susu pekat
- 6 sudu besar santan pekat
- Sedikit air daun pandan - blend
1. Putar semua bahan menggunakan Mixer hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan 2 cawan tepung gandum, putar hingga sebati.
3. Sapu acuan dengan sedikit planta agar tidak melekat.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus antara 25 ke 30 minit.
Nampak cantik teksture nya |
Bahan-bahan:
- 4 bji telur gred A
- 1 sudu besar ovelet
- 1/2 cawan susu pekat (kalau mahu lebih manis boleh tambah gula)
- 1 sudu besar serbuk milo
- 5 sudu besar minyak masak (supaya apam akan jadi moist)
- 1 cawan serbuk coklat (Saya guna serbuk coklat yang buat minuman je)
1. Putar semua bahan di atas menggunakan Mixer hingga sebati.
2. Apabila sebati, masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum dan putar lagi hingga adunan sebati.
3. Sapu acuan dengan sedikit planta agar tidak melekat.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam masa 30 - 35 mnit. 5. Apabila masak nampak apam ni jadi moist sebab kita letak minyak.
Apam Coklat Moist |
Ads go here
Comments